fietsenfietsen

Zomaar wat ´Fiets weetjes´…..in Utrecht

In Nederland fietst bijna iedereen: jong en oud, mannen en vrouwen, arm en rijk, autobezitters en autolozen. 13,5 miljoen Nederlanders (84%) hebben een fiets, of meerdere. Vrouwen fietsen vaker dan mannen, autochtonen veel vaker dan allochtonen (*Fietsbond).

Vooral in Utrecht wordt er erg veel gefietst.  Dagelijks fietsen 25.000 fietsers over de Vredenburg-route. 43 % van alle ritten korter dan  7,5 km gebeuren op de fiets. Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. De megastalling komt onder een verhoogd stationsplein aan de stadskant van Utrecht CS. Er is ook door de toename van het fietsgebruik een waar ‘Fietsparkeerprobleem’ ontstaan in Utrecht.  Denk bijvoorbeeld aan de omgeving van de NS-stations, het Vredenburg, de Oudegracht, het Ledig Erf en de Jaarbeurs. Staat je fiets  verkeerd gestald, dan kan deze verwijderd worden door de Gemeente. Ook niet fijn, maar je kunt de fiets wel tegen betaling ophalen bij het Gemeentelijke fietsdepot.  Staat je fiets daar niet, dan is die helaas gestolen!

Op dit moment worden er elke dag  meer dan 10 fietsen gestolen in Utrecht. Vorig jaar steeg het aantal gestolen rijwielen tot 5.243. Het gaat niet alleen meer op individuele gevallen, maar ook om serieuze georganiseerde bendes die vele tientallen fietsen tegelijkertijd stelen, aldus Fietsberaad. Het loont nog steeds de moeite om fietsen te stelen. Pakkans is klein, verkoop gebeurt snel en het levert direct contant geld op. Er is  altijd een markt  voor goedkope (gestolen) fietsen. Voorkomen is beter dan genezen. Zet je fiets in ieder geval  zo hoog mogelijk met slot ergens aan vast. Dit maakt het ´doorslijpen´ zichtbaar en daardoor moeilijker.  Is je fiets toch gestolen in Utrecht……

´Fiets is Foetsie Utrecht’ is een zinvol initiatief. Zij hebben een facebookpagina waarop je de gestolen of een gevonden fiets kan plaatsen. Zo probeert ‘Fiets is Foetsie Utrecht’ de fiets weer bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen. En wordt er getracht de fietsendiefstal terug te dringen.

Gelukkig heb je in de feestmaand december minder kans op dat je fiets gestolen wordt. Februari, augustus en december blijken de minst populaire maanden voor fietsendieven. Zomaar wat ´Fiets weetjes´….in Utrecht

Leave a Reply

De winkel is nog in Demo — Bestellingen worden nog niet uitgevoerd